CULTURI DE LAVANDĂ/Colaborări
- Înființări culturi de lavandă (mecanizată);
- Recoltare lavandă cu utilaje profesionale;
- Închiriere plantator mecanizat butași.
Pentru culturile de lavandă, principala operaţiune este recoltarea. Mai ales pentru suprafeţe mari, recoltarea mecanică este esenţială.
În România se cultivă, în ultimii ani, din ce în ce mai multă lavandă, deoarece există o cerere mare pentru ulei şi apă de lavandă, dar şi pentru flori uscate. Această cultură începe să fie profitabilă chiar dacă are nevoie de o perioadă de doi, trei ani pentru a ajunge la maturitate şi la noi au început să fie culturi, pe suprafețe tot mai mari care au ajuns la maturitate.
Principala operaţiune într-o cultură de lavandă este recoltarea. Lavanda necesită condiţii speciale pentru recoltat. Este recoltată numai într-o anumită perioadă a zilei, când uleiurile sunt în cantitate maximă, în zile însorite şi într-o perioadă scurtă, de câteva zile.
Recoltarea lavandei
Lavanda înfloreşte în lunile iunie-iulie. Recoltarea este bine să se facă atunci când plantele au o înflorire în proporţie de 50 la sută. Recoltarea lavandei pentru uleiuri esenţiale trebuie să se facă în momentul în care florile sunt bine dezvoltate şi jumătatea de jos a acestora începe să se deschidă. Perioada optimă de recoltare durează de la 4 la 10 zile, după care calitatea florilor scade. Momentul din zi când are loc recoltarea este foarte important şi este de preferat să înceapă dimineaţa, după ora 10 şi în zile fără vânt. Inflorescenţele adunate se transportă imediat la instalaţiile de distilare sau pentru uscare.
Depozitarea florilor se face în încăperi aerate, fără umiditate.
Mirosul dulce al plantei este dat de doi esteri, acetatul de linalil şi butiratul de linalil. Clasificarea uleiului din lavandă se realizează prin analiza chimică a cantităţii de esteri din plante.
Putem spune că recoltarea este operaţia principală pentru o cultură de lavandă, de aceasta depinzând, în final, rentabilitatea şi eficienţa culturii.
Recoltarea manuală se face cu ajutorul secerei. Tulpinile se taie la 10-20 de cm mai jos de floare. Pentru deţinătorii de culturi de lavandă tehnica manuală de recoltare poate fi costisitoare, atât ca timp cât şi din cauza costurilor ridicate, dar mai ales din cauza dificultăţii de a găsi muncitorii pentru această operaţiune.
Planificarea şi executarea recoltării, mai ales în plantaţiile de mari dimensiuni este crucială. Dacă recoltarea nu se face în momentul optim, în zilele cu vreme propice, există riscul pierderii calităţii florilor sau chiar compromiterea producţiei. Recoltarea nu trebuie făcută la temperaturi foarte ridicate sau în condiţii de vânt puternic, deoarece un volum semnificativ de ulei se poate evapora. De asemenea, vremea rece impiedică formarea esterilor, de aceea recoltarea trebuie amânată. Şi precipitaţiile afectează calitatea producţiei, deoarece apa în contact direct cu florile în faza de preîncălzire pentru rafinare reduce calitatea uleiului şi eficienţa extragerii.
Mașină de recoltat lavandă MKL 3KT cu recipient pentru descărcare
Modelul MKL 3KT este o mașină de recoltat concepută pentru a tăia lavanda cu ajutorul unei anteturi laterale montate pe tractor și a transportării benzii care deplasează lavanda tăiată din antet la un container din spatele tractorului care poate fi ridicat prin hidraulică până la înălțime de 2,4 metri și descărcați florile tăiate într-un alt vehicul.
O unitate mecanică specială ridică plantele direct de la sol și banda de cauciuc în formă de undă le atrage către dispozitivul de tăiere. Fiind tăiate, acestea sunt preluate de o bandă de transport în mișcare care le poartă în spatele tractorului unde sunt colectate într-un container. La umplerea acestui container se poate ridica hidraulic și descărca încărcarea într-un alt vehicul, oferind spațiu pentru o altă rundă de recoltare.
MKL 3KT este condus de hidraulică. Direcția este manuală printr-un joystick, iar puterea electrică de 12V activează distribuitorul electromagnetic.
Productivitate | 0.30 hectare/ora |
Viteza tractor | 3.0 km/h |
Înălțimea de tăiere de la nivelul solului | |
minima | 0.1 m |
maxima | 0.55 m |
Distanța dintre rândurile de lavandă | 1.4 m (0.7 м, 1.6 m) |
Deschiderea maximă a antetului | 0.8 m |
Inclinarea brațelor antetului | de la 0 la – 30 grade |
Inclinarea cadrului antetului | de la +15 la – 15 grade |
Tipul cuțitului mobil tăiat și contra-cuțitul fix
Tip de conducere: Hidraulic – debit de presiune de lucru, independent de tractor
Clasa de remorcare 1.4
Putere minim 80 h.p.
Pista – 1,4 metri sau mai mult
În lume există peste 40 de soiuri de lavandă. Dintre toate acestea, însă, doar câteva și-ar putea atinge întregul potențial productiv, in zona noastra.
Hemos (varietate a soiului Lavandula angustifolia) este recunoscut pentru florile mari, ideale pentru realizarea de aranjamente florale și decorațiuni.
Sevtopolis și Yubileina (variante de Lavandula angustifolia) sunt soiuri ale căror flori sunt foarte apreciate pe piață mai ales pentru miros.
Solul ideal și pregătirea lui pentru înființarea culturii
Terenul pe care urmează să plantezi lavanda ar trebui să fie unul fertil, reavăn și bine drenat. Sunt indicate solurile: nisipoase, argiloase, calcaroase sau chiar lutoase. PH-ul solului ușor alcalin ar trebui să aibă o valoare de 6,5 – 7,5.
Chiar si terenul ideal va trebui, însă, pregătit cu grijă înainte de înființarea culturii. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi, ca să te asiguri că lavanda se va dezvolta pe măsura așteptărilor tale:
• desfundă terenul la 40-50 cm adâncime
• încorporează gunoi de grajd
• ară superficial, la 20-22 cm, cu 2-3 săptămâni înainte de plantarea lavandei și încorporează în sol îngrășământ pe bază de fosfor și potasiu
• menține solul curat de buruieni până la plantare. Poti executa lucrarea manual sau mecanizat, folosind grapa cu discuri în agregat cu grapa cu colți.
Pentru ca rădăcinile plantelor ajung până la 2,8 metri, în al 5-lea an de viață, plantațiile de lavandă au efect antierozional. Pot fi, deci, înființate pe pante, câtă vreme unghiul acestora de înclinare nu depășește 15 grade.
Perioade, distanțe și adâncimi de plantare
Lavanda se plantează toamna sau primăvara. În condițiile în care planta este rezistentă la ger, supraviețuind chiar la temperaturi de – 15 grade Celsius, se recomandă, totuși, plantarea de toamnă. Aceasta permite o mai bună înrădăcinare a plantelor.
Poți începe treaba din luna septembrie și o poți continua până dă înghețul. Rădăcinile butașilor plantați în toamnă vor avea mai mult timp să se dezvolte, comparativ cu rădăcinile celor puși în primăvară.
Lucrările le-ai putea face manual, cu zilieri, sau mecanizat, cu ajutorul unei mașini de plantat.
Distanța și adâncimea de plantare. Expunerea la soare
Plantează deștept butașii de lavandă, în funcție de felul în care îți vei întreține plantația. Pentru o cultură întreținută manual, îi poți planta la 0,40-0,50 cm unul de celălalt, cu o distanță de 1 m între rânduri. Dacă, însă, intenționezi să lucrezi mecanizat plantația, ar fi mai bine să lași distanța de 1,4 metri între rânduri. Astfel, te vei asigura că mașinile agricole vor avea acces ușor.
Indiferent de varianta aleasă, tot îți vor trebui, în medie, circa 20.000 de butași pentru a înființa o cultură de lavandă de un hectar.
Întreținerea culturii de lavandă
Lavanda este o cultură rezistentă. Cu toate acestea, tot trebuie să faci, periodic, lucrări simple de întreținere. Citește, în continuare, acest ghid și află totul despre ele.
Udarea
Deși este rezistentă la secetă, lavanda are nevoie de apă. În consecință, e recomandat să instalezi un sistem de irigare prin picurare, pe plantație. Vei putea să îl folosești pentru a-ți iriga cultura de cel puțin 4 ori pe săptămână, în perioadele caniculare.
Asigură-te, însă, că nu uzi în exces. Dacă apa ajunge să băltească pe sol, vreme de 4-5 zile la rând, plantele de lavandă pot putrezi.
Tăierile de întreținere și mușuroirea
Se taie doar din ramurile verzi ale lavandei, pentru a stimula ramificarea arbustului. Ca să te asiguri că faci această lucrare de întreținere fără să greșești, taie cu grijă:
• vârfurile tijelor, la finele iernii. Operațiunea îi va reda arbustului forma rotunjită.
• florile, pentru a nu suprasolicita arbustul și a-i permite să se dezvolte în continuare
• partea superioară a ramurilor lignificate, în cazul plantațiilor bătrâne
Plantele de lavandă pot avea de suferit, la temperaturi de -15 grade Celsius sau mai scăzute. Pentru a evita pagubele, cultivatorii acoperă cu pământ plantele, înaintea gerurilor năprasnice. Operațiunea se numește mușuroit.
Combaterea bolilor și a dăunătorilor
Citește în continuare și învață să recunoști și să tratezi cele mai frecvente boli ale lavandei:
• Septoriza este provocată, în condiții de surplus de umezeala, de ciuperca Septoria lavandula. Aceasta infectează țesuturile de suprafață ale frunzelor, dând naștere unor pete roşii-cafenii care mai târziu devin albicioase, cu o dungă roşiatica pe margine. Într-un final, va apărea un punct negru în mijlocul petei, iar frunza se va usca și va cădea. E suficient să rupi frunzele afectate și să încerci să rezolvi problema surplusului de umezeală.
• Phytophthora spp.(sau Verticillium spp., Fusarium spp., Pythium spp. Si Rhizoctonia spp.) sunt boli de sol, care cauzează putrezirea rădăcinilor plantei. Sunt cauzate de umezeala în exces sau de un conținut prea ridicat de nitrogen al solului, rezultat din fertilizare.
Există și o serie de dăunători care ar putea afecta sănătatea plantelor de lavanda.
Uite care sunt și ce trebuie sa faci ca sa ii indepartezi:
• Buruienile pot sufoca plantația, în primii 2 ani. Recomandat ar fi să erbicidezi terenul cu un an înainte de plantarea lavandei și prășirea frecventă a solului. Din al 3-lea an de existență al plantației, buruienile nu mai sunt atât de periculoase, în condițiile în care tufele de lavandă sunt deja mature și ramificate. Poti erbicida încă, dar vei diminua recolta.
• Isophya tenuicerca este o specie de greier de tufiș. Nu are aripi și se deplasează prin sărituri. Atunci când se înmulțește excesiv pe plantațiile de lavandă, poate fi combătut cu tratamente fitosanitare.
• Lăcusta verde de pasune (Tettigonia viridissima) trăiește în roiuri, pe pășuni. Poate, însă, migra și în lanurile de lavandă. Femela își depune ouale în solul neprelucrat, așa că e puțin probabil să ai probleme cu aceste lăcuste. Dacă apar, totuși, o schemă simplă de tratamente fitosanitare va rezolva problema.
Când și cât recoltezi?
Lavanda înflorește de 2-3 ori pe an, în perioada mai-septembrie. Indicat e să începi recoltarea abia după ce au înflorit, deja, aproximativ jumătate dintre arbuștii de pe plantație. În primii 2 ani, producția de lavandă ar urma să fie cam 500 kg la hectar. Din anul al 3-lea, însă, cantitatea ar putea ajunge și la 3.000-4.000 kg. Din al 5-lea an, producția ar trebui să fie de circa 5.000 kg la hectar. Este vorba, însă, despre flori verzi. Prin uscare, cantitatea se va înjumătăți.