Despre noi

Pasiunea și dragostea pentru flori au fost semințele din care ne-am dezvoltat afacerea.

Povestea noastră începe în 2013 când ne-am dorit să facem ceva nou, să ne investim ideile, timpul și pasiunea într-o afacere. Am avut în plan o livadă de nuci, apoi o cultură de cătină. Ne-am gândit, am analizat și parcă nu era ceea ce ne doream. Am tot căutat idei apoi ne-am întors la dragostea pentru flori și plante ornamentale.

O cultură de lavandă.

Asta ne-am dorit. O ”mare mov” pe care să o cultivăm noi și să crească din pământ reavăn. Să facem ceva ce ne aduce bucurie și să dăm mai departe bucuria aceasta tuturor celor care iubesc lavanda.

Și am pornit la drum.

Am început să ne documentăm despre ce înseamnă să înființezi o astfel de cultură, apoi am decis să vizităm câteva plantații din Franța, Croația și Bulgaria.
Am mers pe câmpuri întregi de lavandă, am stat de vorbă cu cei care se ocupau de sădirea și îngrijirea ei, am învățat despre produsele pe care le putem obține din lavandă.

Am pornit în călătoria noastră pentru a afla cât mai multe despre lavandă și am ajuns în Franța, la Sisteron, în nordul Avignonului. Acolo este lavandă peste tot. Cât vezi cu ochii.

Dealuri întregi mov.

Am mers mai departe în Luberon, la poalele munților Ventoux și Lure. Am fost pe câmpurile întinse de lavandă. Flori mici și parfumate, cât poți cuprinde cu inima.
Am fost impresionați și cu fiecare câmp vizitat, simțeam tot mai mult că asta ne dorim și noi să facem. Aici am căutat fermieri care cultivă lavandă, am stat de vorbă cu ei și am reușit să aflăm câte ceva despre ce înseamnă această afacere.

Ne-am întors în țară și ne-am documentat în continuare despre această afacere.

Ne doream să facem ceva de calitate, tocmai de aceea am zis să nu ne grăbim. Să învățăm ceva de la plantele pe care le îngrijim cu dragoste. Cu timp și atenție, cresc frumos. Cu timp și atenție ne-am crescut și noi afacerea.
Am decis să facem o călătorie în Bulgaria. Nu au o tradiție la fel de veche precum cei din Provence, dar în ultimii ani au fost cotați cei mai mari producători de lavandă din lume.
Am ajuns la festivalul lavandei din Karlovo și am cules pe lângă flori minunate și parfumate, informații despre înființarea unei culturi de lavandă, despre procesarea florilor și comercializarea produselor obținute din lavandă.
După această călătorie, la întoarcerea în țară, ne-am apucat cu încredere de afacerea noastră.
Aveam 2 hectare moștenite de la mama și am mai cumpărat încă 9 ha de teren, am comandat butașii de lavandă de la o pepinieră certificată ecologic din Bulgaria și în toamna anului 2015 am ajuns să înființăm cultura de lavandă pe o suprafață de 11 ha.

A fost greu și frumos la început.

Ne-am pus toată pasiunea și priceperea în această cultură. Am crescut o dată cu ea și am învățat continuu.
Nu ne-am oprit din investiții, având speranța că în viitor vom putea să transformăm investiția noastră într-o afacere de succes.
În 2019 am deschis și fabrica de distilat ulei esențial de lavandă și trandafir cu o capacitate de 30 tone floare verde/zi.
Tot în 2019 am extins cultura cu încă 2,5 hectare pe care o întreținem cu utilajele agricole achiziționate de când am pornit afacerea. Avem prășitor, plantator butași de lavandă, met pentru realizarea tratamentelor la nevoie, mașină de recoltat lavanda, motocultor și multe alte utilaje profesionale de întreținere a culturii de lavandă.
În anul 2018 ne-am certificat ecologic cultura de lavandă, iar în 2019 ne-am certificat și uleiul de lavandă, cu Austrien Bio Garanție (organismul de certificare).
Începând cu 2020 ne dorim să dezvoltăm pepiniera proprie unde vom obține material săditor certificat ecologic Specia Angustifolia, soiurile Sevtopolis, Hemus și Yubileina.
Avem în proiect să ne dezvoltăm partea de producție și marketing.
Cu pasiune și aceeași dăruire de la început, ne dorim să obținem produse din lavandă de cea mai bună calitate și să nu ne abatem de la crezul nostru: să facem ceva ce ne aduce bucurie și să dăm mai departe bucuria aceasta tuturor celor care iubesc lavanda.